Tämän hankkeen tarkoituksena on yhdistää Tampereen yliopiston kansainvälisesti tunnustettu virologian osaaminen Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitettyyn uudenlaiseen veden laseranalytiikkaan, joilla tähdätään bakteerien ja virusten nopeaan jatkuvatoimiseen havainnointiin talousvedestä.
Tausta
Bakteerien, virusten, alkueläinten ja loismatojen aiheuttamat infektiotaudit ovat yleisimpiä ja laajimpia juomaveteen liittyviä terveysriskejä kaikkialla maailmassa. Taudinaiheuttajien nopeaan havainnointiin ei kuitenkaan ole ratkaisuja saatavilla.
Tavoite ja tehtävät
Hankkeen tarkoituksena on yhdistää Tampereen yliopiston kansainvälisesti tunnustettu virologian osaaminen Tampereen teknillisessä yliopistossa kehitettyyn uudenlaiseen veden laseranalytiikkaan, joilla tähdätään bakteerien ja virusten nopeaan jatkuvatoimiseen havainnointiin talousvedestä. Mikäli juomaveteen liittyviä terveysriskejä voitaisiin havainnoida jatkuvatoimisesti, suojaus- sekä puhdistustoimet olisi mahdollista aloittaa välittömästi ongelman esiintyessä, ja vältettäisiin laajat vesivälitteiset epidemiat.
Vaikuttavuus
Saastuneen juomaveden arvioidaan aiheuttavan vuosittain n. 1,8 miljoonaa kuolemantapausta. Suomessa on tunnetusti hyvä vesi ja toimiva vesihuoltojärjestelmä. Juomavesivälitteisiä epidemioita esiintyy meilläkin mm. putkirikkojen seurauksena toistuvasti. Erityisesti virustaudeista aiheutuu huomattavaa haittaa ja kustannuksia, sillä virustaudit ovat erittäin herkästi tarttuvia, ja tehoavaa lääkehoitoa on toistaiseksi harvoin tarjolla.
Projektin jäsenet
Juha Toivonen, Mahsa Ghezelbash ja Daniel Luoma (Fotoniikan laboratorio)
Kirsi-Maarit Lehto, Sami Oikarinen ja Annika Laaksonen (Ympäristöterveyden tutkimusryhmä)
Rahoituslähde
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö