Esittely

Hankkeessa kehitetään kolme eri teollisuuden toimialaa yhdistävä vahva strateginen yhteistyöverkosto, joka mahdollistaa hyvien käytänteiden levittämisen ja uusien synergiaetujen saavuttamisen eri koulutusasteiden välille. Strateginen verkosto kehittää yhdessä palvelumallin, joka vastaa toimialojen jatkuvan oppimisen tarpeisiin sekä edistää teollisuuden alojen vihreää siirtymää ja kilpailukykyä.

Tavoite

Hankkeella on seuraavat konkreettiset tavoitteet 1-5, joiden avulla luodaan vaikuttavaa uutta osaamista valmistavan teollisuuden kilpailukyvyn parantamiseksi ja vihreän siirtymän edistämiseksi:

  1. Jatkuvan oppimisen osaamistarpeiden ja toimintatapojen päivitys

Tavoitteena on yhdessä aikaansaatu näkemys tekstiili- ja muotiteollisuuden, biotuoteteollisuuden ja konepajateollisuuden jatkuvan oppimisen alaspesifeistä (esim. valmistusmenetelmät- ja prosessit), limittyvistä (esim. materiaalivirrat ja kiertotalous) sekä yleisistä (esim. hiililaskenta ja elinkaariajattelu) osaamistarpeista sekä tarjolla olevista koulutustuotteista ja toteutustavoista, kun tähtäimessä on hiilineutraali, kestävä ja digitaalisuutta hyödyntävä teollisuus.

  1. Strategisen verkoston luominen jatkuvan oppimisen tarpeisiin

Tavoitteena on rakentaa ja vahvistaa strateginen verkosto jatkuvan oppimisen tarpeisiin kolmella eri valmistavan ja valmistuttavan teollisuuden alalla: tekstiili- ja muotiteollisuudessa, konepajateollisuudessa sekä biotuoteteollisuudessa. Valtakunnallinen verkosto lisää toimijoiden välistä yhteistyötä, säästää resursseja ja tuo kumppaneilleen lisäarvoa ja kasvattaa ennakointikyvykkyyttä. Strategisten verkostojen tavoite on varmistaa jatkuvan oppimisen avulla teollisuuden osaaminen ja kilpailukyky vihreässä siirtymässä sekä nyt että tulevaisuudessa.

  1. Jatkuvan oppimisen palvelumallin kehittäminen

Tavoitteena on käyttäjälähtöisesti kehitetty jatkuvan oppimisen palvelumalli osaamisen päivittämiseen omaehtoisille kouluttautujille, yritysten henkilöstökoulutukseen ja työvoimakoulutukseen.

Palvelumalli parantaa koulutuspalveluiden saavutettavuutta, kun kysyntä ja tarjonta kohtaavat. Se selkeyttää koulutustoimijoiden työnjakoa ja lisää yhteistyötä oppilaitosten ja toimialajärjestöjen kesken. Mallin on tarkoitus toimia molempiin suuntiin sekä kysyntää että tarjontaa palvellen. Malli mahdollistaa yritysten kilpailukyvyn parantamisen henkilöstön osaamista lisäämällä sekä lisää kestävää toimintatapaa ja toimintaedellytyksiä kohti hiilineutraalia tuotantoa.

  1. Jatkuvan oppimisen palvelumallin arviointi

Tavoitteena on arvioida käyttäjälähtöisesti kehitetyn jatkuvan oppimisen palvelumallia pilotoinnin avulla. Pilotointi ja sen arviointi tuo koulutuksen tuottajille ja käyttäjille ymmärryksen millaiset yhteiset pelisäännöt ja strateginen yhteistyö lisäävät positiivista käyttäjäkokemusta ja millaisia asioita kannattaa jatkossa kehittää yhdessä.

  1. Tulosten ja hyvien käytäntöjen jakaminen

Tavoitteena on jakaa uutta tietoa, verkostoja sekä hyviä toimintatapoja jatkuvan oppimisen koulutuksista valtakunnallisesti eri sidosryhmien hyödynnettäväksi.

Vaikutus

OHITE-hankkeen kehittämistyön tuloksena on käyttäjälähtöisesti kehitetty ja eri teollisuuden aloja yksittäin sekä kaikkia eri teollisuuden aloja yhdessä palveleva malli jatkuvaan oppimisen palveluiden ja toteutusten sujuvan saavutettavuden varmistamiseksi. Malli tähtää resurssien viisaaseen käyttöön ja verkostojen ja kumppanuuksien lisäarvon varmistamiseen sekä roolien selkiintymiseen. Verkoston työskentelyn tuloksena myös kaikkien toimijoiden osaamisen ennakointikyvykkyys kasvaa. Mallin avulla pystytään paremmin vastaamaan yritysten henkilöstön ennakoituihin osaamistarpeisiin ja takaamaan jatkuvan oppimisen palveluiden sujuva saavutettavuus sekä tätä kautta varmistamaan yritysen vihreän ja kestävän siirtymän toteutuminen.

Rahoitus

Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+)

Yhteistyökumppanit

Hankkeen koordinaattorina on Tampereen ammattikorkeakoulu Oy TAMK, ja osatoteuttajina Lab-ammattikorkeakoulu Oy ja Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy XAMK.