Hanke

Median keskittyminen ja mediasisältöjen moninaisuus Suomessa on valtioneuvoston kanslian rahoittama yksivuotinen tutkimushanke, joka käynnistyi maaliskuussa 2023. Se tutkii erityisesti uutismedian keskittymisen tilaa ja sen vaikutuksia sen sisältötarjontaan Suomessa sekä tarkastelee keskittymiseen kohdistuvaa sääntelyä.

Median omistuksen ja sisältöjen moninaisuus on keskeinen viestintäpoliittinen arvo Suomen kaltaisessa läntisessä demokratiassa. Viimeaikaiset tutkimukset ja kansainväliset vertailut ovat viitanneet suomalaisen media-alan keskittyneen ja toimijoiden määrän vähentyneen voimakkaasti uudella vuosituhannella. Samanaikaisesti digitalisaatio on mullistanut kaikkien mediatoimialojen ansaintalogiikan, haastanut perinteiset mediatuotteet ja edistänyt sekä markkinoilta poistumista että konsolidaatiota maantieteellisesti rajatuilla markkinoilla.

Media-alan konsolidoitumisen ja omistuksen kasautumisen katsotaan yleisesti olevan riski sekä markkinoiden että demokratian kannalta. Markkinanäkökulmasta keskittyminen uhkaa yritysten välistä tervettä kilpailua muutamien suurten yritysten päästessä estämään markkinoiden tehokasta toimintaa. Demokratianäkökulmasta puolestaan korostuvat keskittymisen yhteiskunnalliset, poliittiset ja kulttuuriset vaikutukset sen uhatessa kansalaisten saaman tiedon laatua ja moninaisuutta.

Koska media-alan keskittymisellä on merkittäviä yhteiskunnallisia seuraamuksia, sen kehitystä on seurattava jatkuvasti. Samoin on tarpeen monitoroida keskittymisen vaikutuksia mediasisältöihin sekä pohdittava keinoja hillitä keskittymistä ja sen kielteisiä vaikutuksia media-alaan. Samoin esiintyy tarpeita tietää, mitä media-ala itse ajattelee konsolidaatiokehityksestä, sen seurauksista ja siihen mahdollisesti kohdistettavista sääntelytoimista.

Hankkeen päätavoite on selvittää, mikä on median omistajuuden keskittymisen nykytila Suomessa. Tähän liittyen tutkimus tarkastelee empiirisesti sitä, miten uutismedian keskittyminen on vaikuttanut mediasisältöjen moninaisuuteen sekä pohtii keskittymisen seurauksia tiedon tasapuolisuuden ja sananvapauden kannalta.

Samalla tavoitteena on kartoittaa, millaisia vaikutuksia keskittymisellä on kansainvälisesti havaittu olevan mediasisältöihin ja miten keskeisissä verrokkimaissa keskittymistä on pyritty hillitsemään. Edelleen tavoitteena on haastattelujen ja kyselyn avulla selvittää, miten media-ala itse ja alan muut asiantuntijat näkevät keskittymisen vaikutukset median moninaisuudelle, tiedonsaannin tasapuolisuudelle ja sananvapaudelle.

Median keskittyminen ja mediasisältöjen moninaisuus Suomessa – hankesuunnitelman tiivistelmä