
Tampereen yliopistoon sijoittuva hanke tarkastelee eläintuotannon laajentumista, yhteiskunnan “lihaistumista” sekä eläinten ja ihmisten välisten suhteiden muutosta Suomen maatalouden siirtyessä omavaraisuudesta kaupalliseen eläintuotantoon (n. 1880-luvulta 1960-luvulle). Erityisen huomion kohteena ovat siat, jotka olivat Suomessa ensimmäisiä lihateollisuutta varten kasvatettuja eläimiä. Aineistona käytetään mm. arkistolähteitä, maatalouslehtiä, lainsäädäntöä, muistitietoa ja valokuvia. Hanke keskittyy sekä sikoihin että ihmisiin. Näin se tuo tuotantoeläimet esiin modernisaation toimijoina ja tuntevina olentoina, jotka ovat olleet tärkeä osa historiaa ja yhteiskunnan muutosta, ja joilla siten on myös historiallisesti muuttuvia kokemuksia. Hanke osoittaa, miten paikalliset ilmiöt (sikatalouden laajeneminen Suomessa) ovat vaikuttaneet moninaisten, toistuvien ja osin sattumanvaraisten tekojen kautta laajamittaisiin ja planetaarisiin ilmiöihin (kuten ilmastonmuutos).
