Vanhoja tuttuja, uusia näkökulmia
Projektimme on tullut polkaistuksi vauhdikkaasti käyntiin myös yhteistyökuvioiden osalta. Syksyn aikana Tampereella on vieraillut kolme porukkaa: viittomakielen tutkijoita Jyväskylän yliopistosta ja Building Blocks -tutkimushankkeen väkeä samoin Jyväskylästä. Lisäksi Ruotsista, Tanskasta ja Suomesta joukko tutkijoita, joita kiinnostavat toisen kielen oppimiseen ja vuorovaikutuksen multimodaalisuuteen liittyvät kysymykset.
Kutsuimme vieraaksemme juuri nämä tutkijat, sillä tiesimme meillä olevan kunkin ryhmän kanssa yhteisiä tutkimusintressejä. Olemme kaikki kiinnostuneita vuorovaikutuksen kehollisista aspekteista, eri kielten roolista vuorovaikutuksessa, ja erityisesti Building Blocks -hankkeen kanssa jaamme kiinnostuksen kielen, kehon ja työn suhteeseen. Keskustelut olivat mielenkiintoisia, ja oli myös hienoa huomata omien ajatustemme saavan vahvistusta siitä, että vieraamme olivat vähän eri metodein ja eri aineistoista havainneet samankaltaisia ilmiöitä.
Yhteisten seminaarien parasta antia olivat kuitenkin erimielisyydet. Eroavat näkemykset esimerkiksi eleiden ja kielen suhteesta tai metodologisista valinnoista saivat suurten kysymysten äärelle, suurimpana niistä ”mitä on kieli”. Epäilystäkään ei taas jäänyt siitä, etteivätkö totuttuja ajattelun ratoja haastavat keskustelut olisi olleet sekä hedelmällisiä että hauskoja. Keskustelut polveilivat vielä lounas- ja kahvipöydissä sekä illalla vapaalle laskeutumisen jälkeen. Esimerkiksi kuvan tilanteessa mietimme, miten synkronoida skoolaamisen keholliset ja monikieliset resurssit.
Teksti: Hanna-Ilona Härmävaara