Information

Du kommer att få se en 360-graders video (ca 7 minuter lång). Videon skildrar vardagliga situationer och livet i en urban miljö. Videon spelades in på Nydalatorget i Nydala, Malmö.

Du kan observera din omgivning och se dig omkring, men du kan inte förflytta dig från plats till plats i videon eller prata med människor. Videon visar hur du sitter på en bänk, tillbringar tid i staden eller kanske väntar på någon.

När du tittar på videon kan du fokusera på valfria ämnen eller observera din omgivning utifrån dina intressen. Du är fri att utforska din omgivning och vad som händer runt omkring dig. När du har tittat på videon kommer vi att ställa några frågor om videon och de situationer du såg, men du behöver inte lägga någonting särskilt på minnet medan du tittar. Deltagandet tar cirka två timmar.

Hur samlas uppgifterna in?

Studien genomförs genom att du får virtuella verklighetsglasögon som du kan se på videon med. Vi samlar in information om dina fysiologiska reaktioner på videon med hjälp av sensorer som mäter aktivering av ansiktsmuskler (5 sensorer), hjärtfrekvens (4 sensorer) och hudens konduktivitet (2 sensorer). I bilderna nedan kan du se sensorernas placering:

Placering av sensorer: fem på ansiktet, fyra i överkroppen och två i fingrar.

För att sätta sensorerna på plats måste forskaren röra vid dig. Om du vill kan du också ställa in sensorerna själv genom att följa de instruktioner du får av forskaren.

De virtuella glasögonen HTC Vive Pro eye som du bär ger dessutom forskarna information om dina ögon- och huvudrörelser.

När du har sett videon, kommer du att få fylla i ett formulär för att berätta för oss hur du kände dig när du tittade på videon. Du kommer också att intervjuas kort och tillfrågas några bakgrundsfrågor.

Potentiell skada och obehag

Som mögliga biverkningar i studier med VR-glasögon har illamående eller yrsel som orsakas av den virtuella miljön rapporterats. För att undvika detta är videon utformad så att du kan titta på den sittande.

Det är också möjligt att de sensorer som fästs på huden kan kännas lite obekväma.

Båda dessa potentiella bieffekter försvinner snabbt när de virtuella glasögonen tas av och sensorerna kopplas bort.

Om du känner dig yr, illamående eller på annat sätt obekväm under studien, ber vi att du informerar forskaren som är på plats omedelbart under den virtuella upplevelsen.

Möjliga oväntade upptäcker

Även om detta inte är en medicinsk studie är det möjligt att dina testresultat avslöjer hälsofrågor som är viktiga för dig, dvs. sidoupptäckter. De mest sannolika fynden är relaterade till hjärtkurvan, som kan uppvisa avvikelser. Om vi misstänker detta konsulterar forskarna en läkare. Vi kommer att meddela dig om dessa sidoupptäckter om du så önskar. För att göra detta kommer vi att be dig om ditt telefonnummer och din e-postadress.

Konfidentialitet

Dina uppgifter kommer att behandlas konfidentiellt. I studien är din identitet endast känd av forskarna. De är alla bundna av tystnadsplikt. All information som samlas in om dig kommer att behandlas i krypterad form och dina uppgifter kan inte identifieras från forskningsresultat eller publikationer.

Endast personuppgifter som är nödvändiga för studiens syfte kommer att lagras om dig. Alla uppgifter lagras på en krypterad server som upprätthålls av Tammerfors universitet. När studien är klar kommer uppgifterna att lagras helt anonymiserade i Zenodo, ett EU-finansierat icke-kommersiellt dataarkiv. På detta sätt är materialet tillgängligt för forskarsamfundet.

En informationssäkerhetsansvarig har utsetts för projektet. Hen kommer att se till att projektet följer lagen och att de insamlade uppgifterna hanteras på ett säkert sätt. Du kan ställa frågor till hen i ärenden som gäller projektets informationssäkerhet genom att skicka ett e-postmeddelande till dpo@tuni.fi.

Deltagandet är frivilligt och du kan när som helst avbryta deltagandet, och du behöver inte ange varför.

Har du frågor?

Om du har några frågor senare kan du ringa eller skicka e-post till någon av projektforskarna. Forskarnas kontaktuppgifter finns i början av informationsbrevet. Om du vill kan du också fråga dem vilken information de har lagrat om dig för forskningsändamål. Du kommer då att få informationen till påseende.

Projektledare

Eeva Puumala

  • Senior Research Fellow
  • Faculty of Social Sciences
  • Tampere University
  • +358503137047
  • eeva.puumala@tuni.fi
More information

Forskare

Johanna Hokka

  • Postdoctoral Research Fellow
  • Faculty of Social Sciences
  • Tampere University
  • +358504130322
  • johanna.hokka@tuni.fi
More information