Tausta

Akateemisen työympäristön käyttäjäryhmät ovat moninaiset. Yliopistojen tiloihin kokoontuu päivittäin eri alojen opiskelijoita, opettajia, tutkijoita, tukipalveluiden henkilöstöä sekä hallintohenkilöstöä, joiden tarpeet ja käsitykset työhyvinvointia sekä työn tuottavuutta tukeville tilaratkaisuille ovat erilaisia. Samanaikaisesti pandemia-ajan seurauksena tavat tehdä akateemista työtä ovat muuttuneet ja monipuolistuneet. Monipaikkaisuus ja etätyöskentely ovat tulleet pysyväksi osaksi työnteon tapoja, ja tarve työnantajan tarjoamille tiloille on muuttunut ja vähentynyt.

Tavoite

Etänä vai läsnä -tutkimushankkeessa tarkastellaan tulevaisuuden akateemisia työympäristöjä ja niihin liittyviä muutosprosesseja sekä eri osapuolien ja organisaatiotahojen käsityksiä. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tutkia aihetta työympäristöjen tuottavuuden ja työhyvinvoinnin näkökulmasta. Millaiset työympäristöt ja toimintamallit ovat taloudellisesti kestäviä ja vastaavat samalla käyttäjien todellisiin tarpeisiin? Miten luodaan tulevaisuuden tietotyöympäristöjä, jotka ovat käyttäjille mielekkäitä ja toiminnallisesti tehokkaita?

Hankkeen tavoitteena on työympäristöjen muutosprosesseja tutkittaessa huomioida erilaisten käyttäjien todelliset tilantarpeet. Tällä tavoin voidaan ymmärtää monipuolisia käsityksiä tuottavasta työympäristöstä ja aidosti tukea käyttäjien työntekoa ja työhyvinvointia. Samalla hankkeessa pyritään yhteensovittamaan yksilöiden, tiimien ja organisaatioiden tarpeita uusien toimintamallien ja vaikuttavampien työympäristöjen kehittämiseksi palvelemaan akateemisia työympäristöjä sekä lopulta laajempaa asiantuntijasektoria.

Vaikutus

Hankkeen tavoitteena on tarjota akateemiselle yhteisölle sekä laajemmalle asiantuntijasektorille tietoa työympäristöjen kehittämiseen. Lisäksi hanke edistää toimitilojen suunnittelua, jotka ovat käyttäjille mielekkäitä ja toiminnallisesti tehokkaita. Hankkeessa tutkitaan parhaillaan käynnissä olevia Tampereen ja Turun yliopistoihin kohdistuvia työtilojen muutosprosesseja, ja vertailemalla näiden yliopistojen tilamuutosprosesseja saadaan arvokasta tietoa siitä, miten tiloja kehitetään vastaamaan nykyajan työnteon tarpeita. Samalla käyttäjiltä kerättyä tietoa voidaan hyödyntää osallistavien toimintamallien kehittämisessä. Tulosten vaikuttavuuden kasvattamiseksi hankkeessa hyödynnetään simulaatiotyökalua, joka tukee tilatarpeiden arviointia.

Rahoitus

Työsuojelurahasto

Suomen yliopistokiinteistöt Oy

Tampereen yliopisto

Turun yliopisto

Yhteistyökumppanit

Hankkeeseen osallistuvat Tampereen yliopistolta Rakennetun ympäristön tiedekunnan Arkkitehtuurin yksikkö sekä Johtamisen ja talouden tiedekunnan Tietojohtamisen yksikkö. Turun yliopistosta hankkeessa on mukana Turun kauppakorkeakoulun Centre for Collaborative Research (CCR) tutkimusryhmä.