Under 2024 genomförde projektet en nationell kartläggning av situationen inom den audiovisuella branschen. På våren besvarades en enkät bland yrkesverksamma individer och företag med nästan 90 svar, varav över 60 var från individer och 25 från företag. Under hösten anordnades workshopar för flera yrkesgrupper i Åbo, Tammerfors, Helsingfors, Vasa, Uleåborg och Joensuu. För rekrytering av deltagare och genomförandet engagerades projektpartners och regionala filmkommissioner. I workshopparna deltog 39 yrkesverksamma personer. Workshopen i Vasa hölls på svenska och de övriga på finska.
Ytterligare genomfördes mer än 50 individuella intervjuer för att ge en mer exakt bild av situationen inom branschen. Resultaten publiceras i mars 2025 i en publikation som innehåller nästan 30 artiklar och synvinklar om det aktuella läget i den audiovisuella branschen samt diskussioner om framtidsutsikter.
– För att stödja sysselsättning och tillväxt inom av-branschen finns det nu ett starkt behov av att svara på grundläggande förändringar genom att kombinera kompetens inom teknisk utveckling och affärskunskaper. Detta kräver ett fördomsfritt samarbete mellan utbildning och arbetsliv, säger Kai Salonen, projektledare.
Möjligheter till framförhållning gällande branschens utveckling samt utveckling av praktikförfaranden diskuterades vid ett seminarium i november. Resultaten från seminariet, som hölls på Mediapolis i Tammerfors, kommer att användas för att stöda möjligheterna att bättre förutse kompetensbehov och utveckling av praktikförfaranden på utbildningsinstitutionerna. Projektet kommer att skapa ett regelbundet forum för den audiovisuella branschen, där olika aktörer har möjlighet att utbyta information om branschens utvecklings- och utbildningsbehov.
AV UP-projektet kommer att genomföra 28 mikroutbildningar, vars innehåll är baserat på de ovan nämnda studierna och diskussionerna. Mikroutbildningar är korta kurser som snabbt svarar på arbetslivets behov och stöder kompetensbehov, sysselsättning och internationalisering inom den audiovisuella branschen. Den första pilotkursen ägde rum hösten 2024. Följande tiotal utbildningar kommer att äga rum våren 2025. Anmälningarna inleds i månadsskiftet januari-februari.
Projektet har också utforskat aspekter av audiovisuell utbildning och finansiering av audiovisuella produktioner. I slutet av 2026 kommer en omfattande modell att skapas för att stödja samarbete mellan nyckelaktörer, förbättra informationsflödet och främja sysselsättning och internationalisering.
AV UP-projektet finansieras av Europeiska socialfonden plus (ESF+) och är en del av projekten inom kompetensområdet Innovationskompetens inom den kreativa branschen och kulturbranschen vid Tavastlands NMT-central.
Ytterligare information:
Kai Salonen
Projektledare
Tampereen ammattikorkeakoulu
kai.salonen@tuni.fi, 050 356 2842