Hankkeessa tehtiin vuoden 2024 aikana valtakunnallista selvitystyötä av-alan tilanteesta. Keväällä alan ammattilaisille ja yrityksille suunnattuun kyselyyn saatiin lähes 90 vastausta, joista yli 60 oli ammattilaisilta ja 25 yrityksiltä. Syksyllä järjestettiin moniammatillisia pajoja Turussa, Tampereella, Helsingissä, Vaasassa, Oulussa ja Joensuussa. Toteutuksissa ja osallistujien rekrytoinnissa hyödynnettiin hankepartnereita sekä alueellisia elokuvakomissioita. Työpajoihin osallistui 39 alan ammattilaista. Vaasan työpaja toteutettiin ruotsinkielisenä, muut suomenkielisinä.
Alan tilannekuvan tarkentamiseksi tehtiin lisäksi yli 50 yksilöhaastattelua. Tuloksista koostetaan maaliskuussa 2025 julkaistava teos, joka sisältää lähes 30 artikkelia ja puheenvuoroa av-alan nykytilanteesta sekä näkökulmia tulevaisuuteen.
– Av-alan työllisyyden ja kasvun tukemiseksi on nyt tarve reagoida perustavanlaatuisiin muutoksiin yhdistämällä kehittyvä teknologia ja liiketoimintaosaaminen. Se edellyttää ennakkoluulotonta yhteistyötä koulutuksen ja työelämän välillä, sanoo projektipäällikkö Kai Salonen.
Alan ennakointia ja harjoittelun kehittämistä ruodittiin marraskuisessa seminaarissa Av-alan osaamistarpeet ja koulutuksen sekä työharjoittelun kehittäminen. Tampereen Mediapoliksessa järjestetyn seminaarin tuloksia hyödynnetään osaamisen ennakointityössä ja oppilaitosten harjoittelun kehittämisessä. Hankkeessa luodaan säännöllisesti kokoontuva av-alan foorumi, jossa eri toimijat välittävät tietoa alan kehittämis- ja koulutustarpeista.
AV UP -hankkeessa toteutetaan 28 mikrokoulutusta, joiden sisällöt perustuvat edellä mainittuihin selvityksiin. Mikrokoulutukset ovat nopeasti työelämän tarpeisiin vastaavia, lyhytkestoisia kursseja, jotka tukevat av-alan osaamistarpeita, työllisyyttä ja kansainvälistymistä. Ensimmäisen pilottikurssi järjestettiin syksyllä 2024. Seuraavat kymmenkunta opintojaksoa toteutuvat kevään 2025 aikana, ja ilmoittautuminen alkaa tammi-helmikuun vaihteessa.
Hankkeessa on tutkittu myös audiovisuaalisen koulutuksen ja av-tuotantojen rahoituksen näkökulmia. Niihin liittyviä tapahtumia on tulossa vuonna 2025 ja 2026. Vuoden 2026 loppuun mennessä luodaan laaja-alainen, keskeisten toimijoiden yhteistyötä tukeva malli, joka parantaa tiedonkulkua sekä edistää työllisyyttä ja kansainvälisyyttä.
AV UP -hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto plus (ESR+). AV UP kuuluu Luovan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen hankkeisiin, joista vastaa Hämeen ELY-keskus.
Lisätiedot:
Kai Salonen
Lehtori | Liiketalous ja media
Tampereen ammattikorkeakoulu
kai.salonen@tuni.fi, 050 356 2842