AV UP – Nytt kunnande för AV-industrin

Bakgrund och mål

AV UP tar avstamp i Arbets- och näringsministeriets Färdplan för kreativ ekonomi – tillväxt och förnyelse samt Tillväxtavtal för den audiovisuella branschen. Vi sitter alla i samma båt. En liten marknad och ett litet språkområde tillåter inte intern konkurrens. Nyckeln till lösningen inom den audiovisuella sektorn är att arbeta i kontinuerligt och samordnat samarbete mellan arbetslivet, utbildningsinstitutioner och samhällen.

Vi vill:

  • förbättra informationsflödet mellan aktörerna
  • främja sysselsättning som en drivkraft för både examensbaserad utbildning och kontinuerligt lärande
  • internationalisera kompetenserna
  • bygga upp en bred modell för kontinuerlig utveckling inom utbildning och fortbildning

 

Partner

Förutom det riksomfattande samarbetet riktar sig projektet också specifikt till den audiovisuella branschen inom det svenskspråkiga Finland. Som delfinansiär för arbetet inom Svenskfinland fungerar Svenska kulturfonden.

 

Åtgärder

Projektet kommer att genomföras genom fem arbetspaket:

  • En ögonblicksbild av den audiovisuella sektorns strukturer, resurser och kompetensbehov
  • En modell för att systematiskt förutse förändringar i affärsmiljön och kompetensbehoven inom den audiovisuella sektorn
  • En modell för utveckling av kompetenser inom den öppna sektorn och pilotförsök med små kompetensuppsättningar
  • Finansieringslösningar för utbildningsmodeller för att stödja tillväxten inom den öppna sektorn
  • En strategi för att stödja kunskap och kapacitet inom den audiovisuella branschen och samarbete mellan nyckelaktörer

 

Resultat

Ett viktigt resultat av projektet är en hållbar modell för att stödja kompetens och kapacitet i den öppna sektorn, som engagerar nyckelaktörer i sektorn – utbildningsinstitutioner, företag och relevanta intressenter – på nationell nivå.

Resultatet kommer att vara en mer exakt ögonblicksbild av den öppna sektorns strukturer, resurser och kompetensbehov, en modell för att systematiskt förutse förändringar i verksamhetsmiljön och kompetensbehov, en servicemodell för utbildning inom den öppna sektorn, 28 små kompetensmoduler och en studie om finansieringslösningar för utbildningsmodeller som stöder tillväxten inom den öppna sektorn.