AV-alan pullonkaula on, että kysyntää sisällöille näyttäisi olevan, mutta riskinottokyky, rahoitus ja talouden taantuma ovat syöneet luottamusta sekä kuluttajilta, sisällöntuottajilta että jakelijoilta.
Lannoitteeksi on povattu kansainvälisen rahoituksen ja osaamisen kehittämistä sekä mm. IP:n kotiuttamista nykyistä laajemmin. Tuotannon alkupään rahoitus kangertelee ja julkisen rahoituksen menetelmät pyörivät kuin tuuliviiri poliittisten tuulten mukana. Kotimainen tuotantokoneisto käy osin tyhjäkäyntiä, mikä uhkaa rapauttaa alan toimintaedellytykset ja osaamisen kehittymisen. Tekoälyn uskotaan ratkaisevan monia haasteita, mutta näyttöä siitä ei vielä ole. Omaperäisten ja kotoperäisten sisältöjen kehittely ontuu, kun rohkeus investoida sisältöön puuttuu. Formaattitehtaat pitävät tekijöiden ja tuotantoyhtiöiden pään pinnalla, mutta IP valuu muille maille eikä kotimainen teollisuus pääse kunnolla kasvamaan.
Kansainvälinen uskottavuus on rakennettava pitkäjänteisesti ja yhdessä. Paljon hyvää on saatu aikaan yhteistyössä yritysten ja mm. APFIn kanssa, mutta jäljellä olevat, poteroissa työtään tekevät sisällönkehittäjät pitäisi saada mukaan jakamaan ideoitaan ja sisältöjään. Yhdessä tekeminen ja onnistuminen sataisi kaikkien laariin ja riski tuotannon alkupäässä olisi pienempi, kun jakajia olisi enemmän.
Hankkeiden tueksi pitäisi löytää ”nälkäistä rahaa”, josta eräs haastateltava puhui menestyskonseptien edellytyksenä. Kotimainen markkina ei ole riittävän tuottoisa vaan tarvitaan lähtökohtaisesti kansainvälinen levitys ja IP:n jääminen Suomeen.
Alan ammattilaisten ja opiskelijoiden olisi päästävä mukaan kv-tuotantoihin ja osaamistarpeet on pystyttävä ennakoimaan nykyistä paremmin. Yhteistyöllä tuotantoyhtiöiden, rahoittajien, jakelijoiden, järjestöjen ja oppilaitosten välillä, pystytään tähän. Se edellyttää avointa viestintää ja luottamusta eri toimijoiden välillä. Täsmäkoulutusten suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä ja tätä testataan osaltaan myös AV UP -hankkeessa.
Annetaan tiedon kulkea ja vältellään siiloutumista, koska näin pienillä markkinoilla siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Tärkein lannoite on kuitenkin luottamus, jota AV UP -hanke osaltaan rakentaa.
Kirjoittaja: Kai Salonen
AV UP – Uutta osaamista av-alalle -hankkeen TAMKin projektipäällikkö, tuottamisen lehtori