Ammattilaisten yhteistyönä syntyi tehokas yhden päivän videokuvauskoulutus – suunnittelusta käytännön toimintaan

Kuvassa on keskellä videokamera, jota käyttää kuvaaja. Kameralla kuvataa istuvaa ihmistä.

Työpajasta vauhtia suunnitteluun ja ennen kaikkea toteutukseen

Turun ammatti-instituutin Media-alan ehdoton vahvuus on tekemisen meininki. Marraskuun puolessa välissä toteutettavan mikrokoulutuksen huolellisen suunnittelun jälkeen oli aika tarttua toimeen ja etsiä yrityskumppani, jonka kanssa varmistaa, että koulutus vastaa ajankohtaisiin työelämän tarpeisiin.

Tällä kertaa toimintaa lähdettiin suunnittelemaan yhdessä turkulaisen Rabbit Visualsin kanssa. Media-alan av-tuotannon opettajat saivat kahden päivän aikana sukeltaa keskusteluihin ja kokeiluihin, sekä yhdessä Rabbitin Mauritz Eklundin kanssa miettiä parhaita mahdollisia tapoja toteuttaa koulutus.

Tavoitteena kahden päivän työpajassa oli vahvistaa opettajien omaa osaamista, ja keskustella alan ammattilaisten kanssa sisällön ajanmukaisuudesta ja luoda näistä yhdessä mikrokoulutuskokonaisuus. Tämän ensimmäisen koulutuksen haku on jo päättynyt, mutta kannattaa seurata silmä tarkkana, millaisia muita koulutuksia AV UP –Uutta osaamista av- alalle hankkeen puitteissa tulee tarjolle, sekä Turun ammatti-instituutissa, että kaikissa hankkeen muissa oppilaitoksissa.

Kuvaaja kuuntelee ääntä kämerasta kuulokkeet päässä

Työpajojen tuloksia, onnistumisia ja ajatuksia

Päivät kuluivat siivillä, ajatuksia ja ideoita syntyi ja ne saatiin puettua toiminnan muotoon. Kukaan ei ehtinyt istumaan paikallaan, vaan näissä työpajoissa todella tehtiin asioita käsillä ja konkreettisesti.

Koulutuspäivän rakenne on nyt suunniteltu ja testattu, purettu ja rakennettu uudestaan. Taustamateriaalia on kuvattu ja tekstejä hiottu. Testattu livenä erilaisia juttuja eri osaamistasoilla: “Mistä napista tämä käynnistyy” ja toisaalta edistyneemmän “kuinka paljon tätä pitää vielä säätää”. Pääsimme myös pohtimaan miten eri osaamistaustoilla voi saada hyödyn irti ja koulutuksessa tarjota jokaiselle osallistujalle omaa osaamista vastaavaa tekemistä.

Tehokas ja opettavainen tapa luoda uutta. Puitteet olivat loistavat, ja porukan kemiat kohtasivat, mikä tietysti myös edesauttoi lopputulosta.

Kuvassa ihminen pitelee käsissään kameran valosuodatinta

Koulutusten rakenteet muutoksessa

Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnon uudet tutkinnon perusteet tulivat voimaan tammikuun alusta 2024. Turun ammatti-instituutin media-alan tarjonta laajeni kattamaan entistä paremmin myös av-puolen. Käynnissä olevan AV UP – Uutta osaamista av-alalle hankkeen myötä saamme kentältä arvokasta tietoa alan tilanteesta, ja näitä koulutuksia järjestämällä myös hyvän kuvan siitä millaisille koulutuksille on kysyntää.

Mikrokoulutusten etuna on lyhyt kesto, mikä mahdollistaa osallistumisen myös työssäkäyville, jotka haluavat laajentaa osaamistaan tai virkistää muistiaan. Toisaalta myös jo hiukan harrastuneelle tämä on oiva tapa syventää osaamistaan.

Kuva kuvasustudiosta ja ihmisistä, heijastinkangas ja tuolilla istuva ihminen takaapäin. studion ihmisiä taustalla

Lopuksi

Hienointa tässä kaikessa oli se, että erilaisilla taustoilla, työkokemuksilla ja osaamisilla onnistutaan yhdessä luomaan uudenlaisia sisältöjä. Vaikka opetettavat asiat ovat ehkä samoja, on erilaisten työtapojen ja mahdollisuuksien testaaminen virkistävää. Nähtäväksi jää, miten osallistujat ottavat mikrokoulutuksen vastaan ja kuinka paljon saamme vielä kehittää tätä palautteiden jälkeen.

Mutta kuten sanotaan, muutos on matka ja media-ala ei pysähdy.

 

Jos haluat tietää tarkemmin mikrokoulutuksista, kannattaa kurkata tämä aiempi blogaus aiheesta: https://projects.tuni.fi/avup/blogiteksti/mikrokoulutuksia-kehittamassa- tarpeiden-selvittaminen/

 

Kirjoittaja: Saija-Riikka Louhelainen

Kuvat: Viivi Lücke, Mailis Saralehto, Markku Pennanen

Yritykset, ammattilaiset: Jos tästä heräsi ajatus jonkun tietyn koulutuksen tarpeellisuudesta, voit olla yhteydessä esim. Antti-Veikko Saloon, joka tässä hankkeessa koordinoi mikrokoulutuskokonaisuuksia.